7 Wetenschappelijk onderbouwde tips om burn-out te voorkomen
Burn-out is een groeiend probleem in de moderne werkwereld, vooral binnen de veeleisende sector van uitzendbranche. Intercedenten en uitzendbureaus...
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat bedrijven en organisaties die zelfstandige ondernemers (zzp’ers) inzetten voor werkzaamheden die ze niet zelfstandig uitvoeren, risico lopen op boetes en naheffingen. Het kabinet heeft echter een overgangsjaar ingesteld waarin geen vergrijpboetes worden opgelegd, mits bedrijven kunnen aantonen dat ze stappen ondernemen om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Na deze overgangsperiode kunnen naheffingen tot maximaal 5 jaar terug worden opgelegd, maar enkel vanaf 1 januari 2025.
In de aanloop naar deze datum worden geen nieuwe modelovereenkomsten goedgekeurd. De bestaande modelovereenkomsten blijven van kracht tot hun einddatum. Het kabinet benadrukt dat het gebruik van modelovereenkomsten geen garantie biedt op het voorkomen van schijnzelfstandigheid, omdat de werkelijke situatie bepalend is. Naast de handhaving wordt gewerkt aan maatregelen om de arbeidsmarkt te verbeteren, waaronder de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen en een aangepaste zelfstandigenaftrek. De Belastingdienst biedt informatie en ondersteuning aan om bedrijven en zzp’ers voor te bereiden op deze veranderingen.
Uitzendbureaus en bedrijven die zelfstandige werkers inzetten voor niet-zelfstandige taken riskeren boetes en naheffingen. Tijdens een overgangsjaar worden geen vergrijpboetes opgelegd, mits bedrijven kunnen aantonen dat ze stappen ondernemen om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Na dit jaar kunnen naheffingen tot vijf jaar terug worden opgelegd, maar enkel vanaf de datum van handhaving. De Belastingdienst zal geen nieuwe modelovereenkomsten goedkeuren; de bestaande blijven geldig tot hun einddatum. Modelovereenkomsten bieden geen zekerheid over zelfstandigheid, omdat dit afhangt van de werkelijke situatie en niet van contractuele afspraken.
Uitzendbureaus dienen hun contracten en werkrelaties met zelfstandigen te herzien en te zorgen dat deze voldoen aan de vereisten voor zelfstandigheid. Het is belangrijk om gedetailleerde documentatie bij te houden van alle maatregelen tegen schijnzelfstandigheid om naleving aan te tonen. Informeer klanten over de nieuwe regelgeving en help hen bij het aanpassen van hun contracten en werkrelaties. Blijf op de hoogte van wet- en regelgeving en neem deel aan informatiesessies en webinars georganiseerd door de Belastingdienst. Overweeg ook om flexibele werkvormen zoals tijdelijke en freelance werk in je aanbod op te nemen om aan de wetgeving en marktbehoeften te voldoen.
Nieuws in samenwerking met Flexupdate