7 Wetenschappelijk onderbouwde tips om burn-out te voorkomen
Burn-out is een groeiend probleem in de moderne werkwereld, vooral binnen de veeleisende sector van uitzendbranche. Intercedenten en uitzendbureaus...
De afgelopen jaren is het aantal werkende 65-plussers aanzienlijk gestegen. Sinds het tweede kwartaal van 2013 is hun arbeidsparticipatie toegenomen van 14,9% naar 49,6% in 2023. Deze groei hangt samen met de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Ook bij de 55- tot 65-jarigen zien we een stijgende arbeidsparticipatie bij ouderen, met name onder 60- tot 65-jarigen, waar de arbeidsparticipatie in het tweede kwartaal van 2023 69% bereikte.
Veel ouderen kiezen voor meer zekerheid op de arbeidsmarkt. Sinds 2013 is het aantal 65-plussers met een vaste baan gestegen van 5.000 naar 70.000. Uitzendbureaus kunnen op deze vraag inspelen door vaste plaatsingen te realiseren, vooral in sectoren waar behoefte is aan langdurige arbeidsrelaties. Werkgevers zijn gebaat bij stabiele krachten, en het aanbieden van vaste contracten kan hen helpen deze ervaren werknemers langer vast te houden.
Het bieden van flexibele werkopties is belangrijk om ouderen langer aan het werk te houden. De vraag naar zowel deeltijd- als voltijdbanen onder 65-plussers is vrijwel gelijk verdeeld, met respectievelijk 42.000 en 46.000 werkenden. Kleine deeltijdbanen (<20 uur) zijn minder in trek. Uitzendbureaus kunnen oudere werknemers helpen door maatwerk te bieden dat aansluit bij hun voorkeur voor werkuren en stabiliteit.
Opleidingsniveau speelt een belangrijke rol in de arbeidsparticipatie van ouderen. Hoger opgeleide 55- tot 60-jarigen zijn aanzienlijk vaker actief op de arbeidsmarkt (bijna 90%) dan hun lager opgeleide leeftijdsgenoten (70%). Uitzendbureaus kunnen inspelen op deze trend door zich te richten op de bemiddeling van hoger opgeleide ouderen. Tegelijkertijd blijft het belangrijk om omscholing te bieden aan lager opgeleiden, zodat ook zij toegang krijgen tot kansrijke sectoren.
Hoewel de werkloosheid in augustus 2023 licht steeg naar 3,7%, bieden sectoren zoals de bouw, visserij en landbouw juist kansen voor ouderen. Deze sectoren vertonen een daling in het aantal WW-uitkeringen en zijn op zoek naar nieuwe arbeidskrachten. Uitzendbureaus kunnen hierop inspelen door oudere werkzoekenden te begeleiden naar functies in deze sectoren, waarbij bijscholing of training kan helpen om hen inzetbaar te maken.
Nieuws in samenwerking met Flexupdate