7 Wetenschappelijk onderbouwde tips om burn-out te voorkomen
Burn-out is een groeiend probleem in de moderne werkwereld, vooral binnen de veeleisende sector van uitzendbranche. Intercedenten en uitzendbureaus...
Het kabinet streeft naar een vereenvoudigd uitkeringssysteem voor langdurig zieken, waarbij meer nadruk ligt op het vinden van passend werk. Dit komt voort uit problemen die recent zijn ontdekt in het huidige systeem van de WIA-uitkering, zoals fouten in de hoogte van uitkeringen en een complexe administratieve afhandeling. Hierdoor raakten tienduizenden mensen gedupeerd. Een aangepaste werkwijze en deze nieuwe regels voor langdurig zieken, moet deze kwetsbaarheden verminderen.
In het huidige systeem betaalt een werkgever twee jaar lang 70 procent van het loon door aan een werknemer die ziek is. Als de werknemer na die periode niet volledig is hersteld, kan deze een WIA-uitkering aanvragen. Hierbij bepaalt een verzekeringsarts in hoeverre de werknemer arbeidsongeschikt is. Het kabinet wil dit traject wijzigen. Na de twee jaar loondoorbetaling zou een werknemer geen WIA-uitkering meer krijgen, maar een re-integratieuitkering. Gedurende drie jaar probeert een re-integratiebureau de zieke te begeleiden naar geschikt werk. Mocht dat niet lukken, volgt alsnog een medische keuring door het UWV. Het kabinet hoopt dat door deze verandering veel mensen weer aan het werk kunnen, zonder een lange wachttijd op een keuring.
Re-integratiebureaus zullen een centrale rol spelen in dit nieuwe systeem. Zij ondersteunen niet alleen langdurig zieken, maar ook werkgevers. Deze bureaus moeten drempels verlagen en bedrijven helpen werknemers aan te nemen met een arbeidsverleden waarin ziekte een rol speelde. Werkgevers zijn nu nog vaak terughoudend vanwege mogelijke risico’s. Het idee achter dit nieuwe stelsel is dat iedereen, ongeacht het eerdere salaris, recht heeft op dezelfde re-integratieuitkering. Dit zou de toegang tot ondersteuning eerlijker maken en de doorstroom naar werk bevorderen.
Ondanks het streven naar eenvoudiger regels, maakt vakbond FNV zich zorgen over de gevolgen. Ze waarschuwen dat de wijzigingen ten koste kunnen gaan van arbeidsongeschikten. De vakbond vreest dat het gebruik van private re-integratiebureaus de focus zal verschuiven naar winst, in plaats van de belangen van werknemers. Ook is er angst dat zieke werknemers hun uitkering kwijtraken als zij als arbeidsgeschikt worden beoordeeld. Dit terwijl werkgevers vaak terughoudend zijn in het aannemen van mensen met een handicap of ziekteverleden.
De voorgestelde veranderingen kunnen grote impact hebben op de uitzendbranche. Voor intercedenten is het belangrijk om te weten dat het re-integratieproces intensiever wordt en meer gericht zal zijn op werkhervatting. Uitzendbureaus zullen waarschijnlijk nauwer moeten gaan samenwerken met re-integratiebureaus en werkgevers om langdurig zieken aan het werk te helpen. Dit vraagt om een actieve houding en kennis van de nieuwe regelingen. Het kabinet werkt nog aan de verdere uitwerking van deze plannen. De details moeten de komende tijd duidelijk worden.
Nieuws in samenwerking met Flexupdate