Loonsverhoging in het basisonderwijs: Wat zijn de gevolgen voor de uitzendbranche?
Recent is een akkoord bereikt over een loonsverhoging van 4,9 procent voor werknemers in het basisonderwijs. Dit akkoord, gesloten...
De omzet van uitzendbureaus groeide in het tweede kwartaal van 2024 met 2,4% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023. Aldus de nieuwste cijfers van het CBS. Hiermee blijft de sector voor het dertiende kwartaal op rij groeien, maar de toename vertraagt al negen kwartalen. Ondanks deze aanhoudende groei blijft de uitzendsector onder druk staan. Dit voornamelijk door een tekort aan beschikbare arbeidskrachten.
Meer dan de helft (50,7%) van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening, waaronder uitzendbureaus, geeft aan belemmerd te worden door een tekort aan personeel. Dit tekort maakt het lastig voor de sector om te voldoen aan de aanhoudende vraag naar flexibele arbeidskrachten. Hierdoor ontstaat een spanningsveld waarin de vraag naar personeel blijft groeien, maar het aanbod tekortschiet.
Ondanks de afnemende omzetgroei verwacht een meerderheid van de uitzendondernemers dat de vraag naar personeel in het derde kwartaal van 2024 verder zal toenemen. Tegelijkertijd blijft het ondernemersvertrouwen dalen, wat aangeeft dat er onzekerheid heerst over de toekomstige marktomstandigheden. Uitzendbureaus moeten zich daarom blijven aanpassen aan de dynamiek van de arbeidsmarkt, waarbij een focus op zowel personeelsbehoud als het aantrekken van nieuw talent van belang is.
In deze uitdagende omstandigheden is het essentieel voor intercedenten en uitzendbureaus om effectief te blijven inspelen op de behoeften van flexwerkers en opdrachtgevers. Het proactief informeren van flexwerkers over veranderingen in wetgeving en arbeidsmarktomstandigheden kan onzekerheid verminderen. Transparantie rondom contracten en arbeidsvoorwaarden is cruciaal, net als het aanbieden van scholingsmogelijkheden om de inzetbaarheid van flexwerkers te vergroten.
Daarnaast kunnen uitzendbureaus een actieve rol spelen in het adviseren van werkgevers over flexibele oplossingen, zoals tijdelijke contracten of andere vormen van samenwerking, om risico’s te beheersen. Door nauwe samenwerking met opdrachtgevers en flexwerkers kunnen uitzendbureaus inspelen op de veranderende behoeften in de arbeidsmarkt en zo hun positie versterken.
Intercedenten moeten zich afvragen hoe zij hun flexwerkers het beste kunnen ondersteunen in een krapper wordende arbeidsmarkt. Hoe kunnen ze de inzetbaarheid van flexwerkers vergroten? Welke alternatieve samenwerkingsvormen kunnen ze aanbieden aan opdrachtgevers om risico’s te verkleinen? Verder kunnen ze uitzoeken hoe ze de behoeften van zowel werknemers als werkgevers op elkaar kunnen afstemmen. Door te focussen op deze vragen, kunnen uitzendbureaus en intercedenten de uitdagingen in de sector omzetten in kansen en blijven bijdragen aan een gezonde en flexibele arbeidsmarkt. Heb je na het lezen van deze informatie hulp nodig? Dan is het inschakelen van een backoffice ondersteuner aan te raden.
Nieuws in samenwerking met Flexupdate