Personeelstekort nog steeds erg groot
Bedrijven ervaren grote personeelstekorten door vergrijzing en dalende geboortecijfers. Dit probleem is vooral zichtbaar in de zorg, bouw en...
De discussie over een nieuw vroegpensioenregeling voor zware beroepen krijgt steeds meer aandacht. De regeling, die ook voor bouw- en uta-medewerkers geldt, stelt werknemers in staat om maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken. Voor uitzendkrachten in de bouwsector zijn er vanaf 2025 ook mogelijkheden om van deze regeling gebruik te maken. Dit nieuws is belangrijk voor intercedenten en uitzendbureaus, omdat het direct invloed heeft op hun flexwerkers.
De zwaarwerkregeling maakt het voor werknemers in de bouw mogelijk om eerder te stoppen met werken, afhankelijk van hun functie en dienstjaren. Werknemers kunnen kiezen voor de zwaarwerkuitkering, eventueel aangevuld met hun pensioen als ze een hoger inkomen wensen. Het is essentieel voor intercedenten om te weten welke voorwaarden gelden voor hun flexwerkers, zodat ze hen goed kunnen adviseren.
Bouwplaatsmedewerkers kunnen eerder met pensioen als ze direct voorafgaand aan deelname onder de cao Bouw & Infra werken, op 1 juli 2019 of 1 januari 2020 bouwplaatsmedewerker of vakkracht waren, en in de laatste 25 jaar minstens 20 jaar onder deze cao hebben gewerkt. Jaren waarin minimaal 6 maanden onder de cao is gewerkt, tellen als een volledig jaar.
Uta-medewerkers kunnen eerder met pensioen als ze direct voor deelname onder de cao Bouw & Infra werken, op 1 juli 2020 of 1 januari 2021 werkzaam waren als uta-medewerker of vakkracht, en in de laatste 25 jaar minstens 20 jaar onder deze cao hebben gewerkt, waarvan minimaal 5 jaar in een bouwplaatsfunctie. Voor uta-medewerkers die op 1 januari 2024 uitvoerder zijn, geldt de eis van 5 jaar bouwplaatsmedewerker niet.
Vanaf 2025 kunnen ook uitzendkrachten in de bouw gebruik maken van de zwaarwerkregeling, mits ze vakkracht zijn en deelnemen in het pensioenfonds bpfBOUW. Dit biedt intercedenten de mogelijkheid om hun flexwerkers in deze sector extra te ondersteunen. Uitzendbureaus kunnen flexwerkers adviseren over hun mogelijkheden om eerder te stoppen met werken en helpen bij het aanvragen van de zwaarwerkuitkering.
Voor intercedenten en uitzendbureaus is het belangrijk om te begrijpen hoe de zwaarwerkregeling werkt en hoe flexwerkers in de bouw en infra hiervan kunnen profiteren. De regeling kan van invloed zijn op de loopbaanplanning van flexwerkers, en uitzendbureaus moeten hierop inspelen door actief mee te denken over de inzetbaarheid van hun medewerkers op lange termijn. Het is cruciaal om goed geïnformeerd te zijn en flexwerkers tijdig te informeren over hun mogelijkheden om eerder met pensioen te gaan.
Adviseer flexwerkers tijdig: Zorg dat je goed op de hoogte bent van de voorwaarden van de zwaarwerkregeling en informeer je flexwerkers die mogelijk in aanmerking komen. Dit helpt hen om weloverwogen keuzes te maken over hun loopbaan en pensioen.
Denk aan de lange termijn: Flexwerkers in de bouw en infra-sector hebben vaak fysiek zware beroepen. Door loopbaanbegeleiding aan te bieden, kun je hun inzetbaarheid op lange termijn verbeteren en hen ondersteunen bij een eventuele overgang naar de zwaarwerkregeling.
Pas AI en nieuwe technologie toe: De uitzendbranche moet ook rekening houden met technologische ontwikkelingen zoals AI. Met behulp van slimme tools kun je bijvoorbeeld automatisch signaleren wanneer een flexwerker in aanmerking komt voor de zwaarwerkregeling, waardoor je hen proactief kunt benaderen.
De invoering van de zwaarwerkregeling biedt intercedenten en uitzendbureaus nieuwe kansen om flexwerkers in de bouwsector beter te ondersteunen. Door op de hoogte te zijn van de voorwaarden en actief loopbaanadvies te geven, kunnen zij inspelen op de behoeften van hun flexwerkers. In combinatie met technologie zoals AI, kunnen uitzendbureaus hun dienstverlening optimaliseren en ervoor zorgen dat flexwerkers op tijd profiteren van hun mogelijkheden om eerder met pensioen te gaan.
Nieuws in samenwerking met Flexupdate