Het belang van secundaire arbeidsvoorwaarden: Werf en behoud je flexwerkers
Secundaire arbeidsvoorwaarden spelen een steeds belangrijkere rol bij het aantrekken en behouden van personeel. Dit zijn afspraken die bovenop...
Vanaf 1 januari 2025 gelden er nieuwe strengere eisen voor uitzenden naar België. Deze regels omvatten een zorgvuldigheidsplicht voor aannemers, bedoeld om illegale tewerkstelling te voorkomen. Bedrijven die werkzaamheden uitbesteden aan buitenlandse onderaannemers moeten verschillende gegevens opvragen van hun werknemers. Deze gegevens variëren afhankelijk van de afkomst van de werknemer, de aard van het werk en de inzet van de uitzendkracht.
Om aan de regels te voldoen, moeten uitzendkrachten in België een dossier kunnen tonen aan de sociale inspectiediensten. Dit dossier moet de volgende documenten bevatten:
– Een geldig paspoort
– Bewijs van recht op verblijf (indien van toepassing)
– Limosa-melding
– A1-verklaring
Deze documenten zijn essentieel als bewijs van legale tewerkstelling. Incomplete of foutieve documentatie kan leiden tot hoge boetes en zelfs strafrechtelijke vervolging. Bedrijven moeten daarom zorgdragen voor volledige en correcte informatie.
Met de invoering van de zorgvuldigheidsplicht wordt een digitale databank verplicht gesteld waarin alle gegevens van uitzendkrachten moeten worden opgeslagen. Ontbrekende of incorrecte gegevens kunnen resulteren in boetes voor alle betrokken partijen. Deze maatregel maakt uitzenden naar België risicovoller en vereist nauwkeurigheid van zowel bedrijven als uitzendkrachten.
Bedrijven moeten zich voorbereiden op strengere controles vanaf 1 januari 2025 en ervoor zorgen dat alle benodigde documenten volledig en juist zijn. Dit minimaliseert de risico’s van boetes en juridische gevolgen, en waarborgt een legale tewerkstelling van uitzendkrachten in België. Voor extra ondersteuning of advies, met betrekking tot deze situatie, raden wij aan om een uitzendbureau backoffice ondersteuner te raadplegen.
Nieuws in samenwerking met Flexupdate