Terugblik van 2024: De grootste successen van Flexupdate
2024 was een druk en bijzonder jaar voor de uitzendbranche en daarom ook voor Flexupdate. Tijd voor een korte...
De Nederlandse economie staat sterk en blijft competitief binnen Europa, maar de instroom van directe buitenlandse investeringen (FDI) is de afgelopen jaren afgenomen. Dit komt mede door een tekort aan gekwalificeerd talent. Dit probleem belemmert verdere investeringen en vraagt om gerichte oplossingen om de concurrentiepositie van Nederland te behouden.
Uit recent onderzoek blijkt dat Nederland stappen moet zetten om het tekort aan talent op te lossen. Ondanks uitdagingen zoals de recessie van 2023, blijft Nederland aantrekkelijk door zijn economische groei, levenskwaliteit, zorgstelsel, en stabiele arbeidsmarkt. Dit alles maakt het land een interessante locatie voor investeerders. Toch vormt het talententekort een groeiend obstakel, vooral in sectoren als technologie en zorg.
Naast de schaarste aan talent speelt ook de woningcrisis een rol. Vooral in steden als Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven ervaren bedrijven moeilijkheden om buitenlandse werknemers aan te trekken en te huisvesten. Ook de vergrijzing zal de komende jaren voor extra druk zorgen op de arbeidsmarkt. Om deze problemen aan te pakken en de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken, is een structurele aanpak nodig die zowel de beschikbaarheid van talent vergroot als de aantrekkingskracht van Nederland op buitenlandse investeerders herstelt.
Intercedenten kunnen een belangrijke rol spelen in het vergroten van de beschikbaarheid van talent en het versterken van de Nederlandse aantrekkingskracht op buitenlandse investeerders. Door gericht te werven in sectoren met een personeelstekort, zoals technologie en zorg, kunnen zij bedrijven helpen om de juiste kandidaten aan te trekken. Ook het aanbieden van opleidingen en bijscholing verhoogt de inzetbaarheid van flexwerkers en sluit beter aan op de behoeften van werkgevers. Daarnaast kunnen intercedenten internationale werknemers ondersteunen bij het vinden van geschikte huisvesting, waardoor de drempel om in Nederland te werken lager wordt.
Een nauwe samenwerking met bedrijven helpt bovendien om beter in te spelen op de gevraagde vaardigheden en het creëren van een efficiëntere match tussen werkzoekenden en werkgevers. Verder kunnen intercedenten bedrijven adviseren over het behouden van talent door te focussen op retentie en loopbaanontwikkeling. Dit voorkomt verloop en helpt bedrijven om op lange termijn te groeien, wat de arbeidsmarkt stabiliseert en Nederland aantrekkelijker maakt voor investeerders.
Nieuws in samenwerking met Flexupdate