Terugblik van 2024: De grootste successen van Flexupdate
2024 was een druk en bijzonder jaar voor de uitzendbranche en daarom ook voor Flexupdate. Tijd voor een korte...
De vraag naar zorgpersoneel is de afgelopen 25 jaar sterk gestegen, terwijl het aantal beschikbare medewerkers niet genoeg is toegenomen om aan deze vraag te voldoen. Op dit moment zijn er gemiddeld 3,5 openstaande vacatures voor elke werkzoekende in de zorgsector. Zeeland ondervindt het grootste tekort, met 6,5 vacatures per werkzoekende.
In Nederland zijn er momenteel bijna 1,3 miljoen banen in de zorg, een stijging van meer dan 95 procent ten opzichte van 25 jaar geleden. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Nationale Vacaturebank, dat de situatie van 1996 tot 2022 heeft geanalyseerd en de cijfers uit het eerste kwartaal van 2024 vergeleek met het aantal gekwalificeerde werkzoekenden.
Ruim 15 procent van de werkende bevolking in Nederland is actief in de zorg. Ondanks dit grote aandeel, zijn er nog steeds zorgen om de zorg door deze aanzienlijke tekorten. Vooral het aantal verpleegkundigen is onder druk: er stonden in het eerste kwartaal van dit jaar 8.400 vacatures open, wat neerkomt op gemiddeld 7,8 vacatures per werkzoekende verpleegkundige. Voor gespecialiseerde verpleegkundigen is het tekort nog groter, met tien vacatures per werkzoekende.
De vraag naar verzorgenden is bijzonder hoog in de provincie Utrecht, waar tien openstaande vacatures per werkzoekende zijn. Hoewel het aantal zorgstudenten tussen 2010 en 2023 met 12,7 procent steeg, volstaat deze toename niet om de tekorten te verhelpen. Na de coronaperiode is het aantal studenten zelfs afgenomen. In 2022 waren er 56.640 studenten verpleegkunde, terwijl dit aantal in 2023 is gedaald naar 53.640.
Tijdens de coronapandemie kreeg zorgpersoneel veel publieke waardering in de vorm van applaus, maar concrete erkenning in de vorm van loonsverhogingen en verbeterde arbeidsvoorwaarden bleef uit. Deze schijnbare erkenning bleek niet voldoende om de zware omstandigheden en de hoge werkdruk te verlichten. De voortdurende onderwaardering heeft bijgedragen aan een demotiverende werkomgeving voor zorgprofessionals.
Zorgmedewerkers werden geconfronteerd met enorme werkdruk en risico’s tijdens de pandemie, terwijl substantiële verbeteringen in hun arbeidsomstandigheden uitbleven. De beloofde waardering werd niet omgezet in de noodzakelijke financiële compensatie of structurele verbeteringen in hun werkvoorwaarden. Deze situatie heeft geleid tot een afname in motivatie en een negatieve impact op de aantrekkelijkheid van de zorgsector.
Intercedenten en uitzendbureaus in de zorgsector moeten zich afvragen hoe zij kunnen bijdragen aan het oplossen van deze tekorten. Hoe kunnen wij het wervingsproces optimaliseren om meer zorgprofessionals aan te trekken? Welke strategieën kunnen we inzetten om werkzoekenden beter te matchen met beschikbare vacatures? Hoe kunnen wij de instroom van zorgstudenten ondersteunen en bevorderen?
Om de personeelstekorten aan te pakken, moeten uitzendbureaus en intercedenten investeren in het verbeteren van wervingsstrategieën. Dit kan door gerichte campagnes en samenwerking met opleidingsinstituten. Het versterken van de ondersteuning voor zorgstudenten, zoals stages en werkervaring, kan ook helpen om de tekorten op de langere termijn te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om effectieve matching te realiseren tussen werkzoekenden en vacatures om de efficiëntie in het wervingsproces te verhogen.
De zorgsector staat voor aanzienlijke uitdagingen door de groeiende vraag en de toenemende tekorten aan personeel. Door gerichte maatregelen te nemen en strategisch te werven, kunnen uitzendbureaus en intercedenten bijdragen aan het verbeteren van de personeelsbezetting in de zorgsector. Het verbeteren van wervingsstrategieën en het ondersteunen van zorgstudenten zijn belangrijke stappen om deze tekorten te verhelpen en te zorgen voor een toereikend aanbod van zorgprofessionals.
Nieuws in samenwerking met Flexupdate